Hur planeras vårt samhälle? En sida om såväl teoretisk som praktisk stads- & samhällsplanering.
3 februari, 2013

Musik för stadsplanering. Del 21. The Kinks - Village Green

Del 21 i min serie med musik för stadsplanerare blir Village Green med The Kinks.

Något som ofta glöms bort i diskussionen kring hållbar stadsplanering är mindre städer, eller mindre orter kanske är en tydligare definition. Själv har jag inte riktigt bestämt mig för vad som definieras som en storstad, småstad, småstad, sovstad, by etc. Internationellt sett vet jag inte ens om vi har en riktig storstad i Sverige, även om Stockholm, Göteborg och Malmö nog vill kalla sig de enda storstäderna i Sverige. Givetvis finns det aktiva diskussioner kring stadsplaneringen av mindre städer, men oftast använder man sig av samma problemformuleringar och lösningar som de större städerna använder.

Själv kommer jag från en mindre ort, Åstorp, som jag brukar kalla för småstad. I jämförelse med Åstorp är även städer som t ex Helsingborg och Norrköping storstäder. Andra kallar orten jag kommer ifrån för en by, eller t o m landsbygd.

Det finns helt enkelt en något otydligt definition på vad en stad är då vi inte längre använder oss av de stadsprivilegier som en gång användes i Sverige. Även gränsen för hur många invånare det bör bo i en tätort för att det ska definieras som en stad är flytande och har förändrats med tiden.

Kanske ska vi bestämma att en stad är en tätort som har minst ett Systembolag...

Som ni säkert förstår, eftersom ni nu läser den här bloggen, så är stadsplanering och urbansociologi ett av mina stora intressen. Jag intresserar mig dock inte enbart för storstäder, utan även mindre orter. Bl a jobbar jag med projektet Aktivitetscentrum (Lekplats i centrum) och under våren kommer jag att jobba med ett projekt som kretsar kring att mäta socialt kapital i småstäder.

Denna gången tänker jag därför rekommendera Village Green av The Kinks som tar avstånd från staden och romantiserar den mindre orten. Låten fanns med på The Kinks konceptalbum The Village Green Preservation Society som kretsade kring temat småstaden och landsbygden. En nostalgisk blick på på den värme och närhet som "de enkla människorna" i småstaden, enligt albumet, erbjuder.

Äh, bah, nog sagt om detta. Det var en låt vi skulle lyssna på, inte definiera vad en stad är.

I miss the village green,
And all the simple people.
/.../
And now all the houses
Are rare antiquities.
American tourists flock to see the village green.
They snap their photographs and say "Gawl darn it,
Isn't it a pretty scene?"


Lyssna gratis på YouTube: The Kinks - Village Green
Lyssna gratis på Spotify: The Kinks - Village Green

Vill man höra hela albumet så finns det på Spotify:
The Kinks Are the Village Green Preservation Society

Köp The Kinks - Village Green på iTunes

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Prenumerera via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelande om nya inlägg via e-post.

Gör som 47 andra, prenumerera du med.

Om Stadsplanering.se

Ulf Liljankoski is a proud sociologists and urban planner, working with urban planning, e-commerce and e-marketing. Writer, entrepreneur, pirate and passionate dreamer without enough cash. CEO at Lilon AB - Arkitektur, stads- & samhällsplanering.

Connect with me on LinkedIn:
Ulf Liljankoski

Meny

%d