Hur planeras vårt samhälle? En sida om såväl teoretisk som praktisk stads- & samhällsplanering.
21 februari, 2012

Geocaching: Gå på skattjakt och se din stad med nya ögon

Nu ska jag tipsa om ett av mina favoritsätt att upptäcka min omgivning på - Skattjakt!
Eller geocaching som det heter. Överallt, runtomkring dig, döljer sig skatter som du kan hitta med hjälp av din iPhone eller en GPS-mottagare.

Mugglare

Mugglare, ett ord jag inte stött på förrän jag första gången testade geocaching. Känner du inte till geocaching då är du en mugglare. Ordet härstammar, som jag förstått det, från Harry Potter-böckerna där ordet mugglare används för de personer som inte känner till den magiska världen.

Inom geocaching används ordet mugglare för de personer som inte känner till geocaching. Personer som inte känner till de skatter som gömmer sig runt om i våra städer och vårt landskap. Precis som den magiska världen i Harry Potter är skatter väldigt nära men ändå osynliga,.

En geocachingskatt. Skriv in ditt namn på pappret som ligger i burken.

En geocachingskatt. Skriv in ditt namn på pappret som ligger i burken.

Skatter på land och i stad

Nu frågar du dig kanske om det finns skatter överallt som du inte kan se? Antagligen, är svaret. Har du inte hört talas om geocaching så har du nog också passerat ett par skatter dagligen i din stad utan att märka det.

För att kunna hitta skatterna behöver du ett redskap, antingen en iPhone (eller kanske någon annan smartphone) med GPS, eller en GPS-mottagare. Använder du en iPhone finns det givetvis en app för Geocaching som du kan använda för att söka efter närliggande skatter och sedan ge dig ut på jakt efter dem. Har du en vanlig GPS-mottagare kan du ladda ner koordinater från Geocaching.com.

Skatterna gömmer sig på parkbänken, i stuprör, på gatuskyltar, i buskar, i brunnar mm. Överallt finns det kreativa gömställen för geocachingskatter. Staden är full av dem och skogen är full av dem.

Skatterna är i sig inte så viktiga, ofta är det en burk med en lapp där du kan skriva in ditt namn. Den största vinsten är känslan av att hitta skatten, känslan av att lyckas. Hittar du en skatt ska du låta den ligga kvar på platsen så att nästa person kan hitta den.

Förutom att vara ganska kul tycker jag också att geocaching är ett bra sätt att se sin egen stad med nya ögon, ett sätt att se byggnader och platser ur olika funktionsperspektiv, ett sätt att få en naturlig stadsvandring, lära känna sin landskapet på ett nytt sätt och samtidigt få lite spänning på köpet. Du ser helt enkelt staden med lite nya ögon.

Vill du testa geocaching är följande länkar bra:

App till iPhone (väl värd pengarna): Geocaching
Gratis men begränsad app till iPhone: Geocaching Intro
Geocaching.com: Geocaching.com
Geocaching.se: Geocaching.se

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Prenumerera via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelande om nya inlägg via e-post.

Gör som 50 andra, prenumerera du med.

Om Stadsplanering.se

Ulf Liljankoski is a proud sociologists and urban planner, working with urban planning, e-commerce and e-marketing. Writer, entrepreneur, pirate and passionate dreamer without enough cash. CEO at Lilon AB - Arkitektur, stads- & samhällsplanering.

Connect with me on LinkedIn:
Ulf Liljankoski

Meny