Om Stadsplanering.se

6 comments

Om Stadsplanering.se

Med utsikt över Göteborg

Med utsikt över Göteborg

Jag som skriver på Stadsplanering.se heter Ulf Liljankoski.  Här bloggar jag själv till största delen, men bjuder även in gästbloggare (är du intresserad av att gästblogga är du välkommen att kontakta mig).

Jag är utbildad sociolog med examen från Lunds Universitet. Jag har kombinerat mitt sociologiska intresse med studier inom byggd miljö och arkitektur. Sedan 2006 har jag även  jobbat som egenföretagare inom e-handel, marknadsföring och webbutveckling.

Här på Stadsplanering.se delar med mig både av studier och idéer kring stadsplanering och urbansociologi.

Jag brukar beskriva mig som en kreativ konsult och engagerad entreprenör som arbetar med att inspirera. Mina styrkor är att jag har ett öga för detaljer och mönster i social frågor och trender, samtidig som jag har en bredd i mitt intresse för flera olika kunskapsfält. Jag är nyfiken i min natur, vilket gör att jag kan förstå och anpassa kunskapsdetaljer till större övergripande samhällsfrågor. Att fördjupa mig och analysera problem är en viktig del för mig och jag tror att det är viktigt att ha en ”magkänsla” eller naturlig förståelse för samhället och sociala frågor, en ”sociologisk fantasi”.

Mina år som företagare gav mig insikt i skillnaden mellan teoretisk (akademisk) expertis och praktisk expertis. Detta har medfört att jag förespråkar en pragmatisk linje i mitt arbete. Det är alltså viktigt att hitta lösningar på problem som vi kan använda oss av. Forskning ska leda till lösning av praktiska problem. Om det sedan inte är en universell lösning som kommer att vara hållbar i all evig tid och på varje plats är inte det viktiga (även om det är eftersträvansvärt), alla idéer kräver en kontinuerlig förändring och anpassning i tid och rum.

Entreprenörskapsmåföretagande och sociala relationer är tre frågor som ligger mig varmt om hjärtat.

Gästblogga/Gästartiklar på Stadsplanering.se

Har du information, kunskap eller tankar inom stadsplaneringsrelaterade frågor som du vill dela med dig av här på bloggen är du välkommen att höra av dig så kan vi diskutera en gästartikel eller annat samarbete.

Kontakt & annonsering

Vill du komma i kontakt med mig eller är intresserad av annonsering här på Stadsplanering.se är du välkommen att kontakta mig på: ulf.liljankoski@lilon.se.

Adress:
Ulf Liljankoski
Rosendalsgatan 1
265 22 Åstorp

{ 6 comments… read them below or add one }

Susanna Östlund oktober 19, 2011 kl. 19:06

Hej Ulf Liljankoski!
Mitt namn är Susanna Östlund och jag går sista året på den samhällsvetenskapliga linjen på Nyköpings Enskilda Gymnasium.
I kursen Samhäll C håller vi nu på med stadsplanering, och jag har valt att rikta in mig på tunnelbanetrafiken i Stockholm.
Det jag skall undersöka och skriva om är hur tunnelbanesystemet är uppbyggt och varför, vem det gynnar, hur det bör utvecklas för framtiden osv.
Jag skulle bli otroligt tacksam om jag kunde få lite hjälp från er med att komma igång med detta!
Hur tänkte man när man planerade tunnelbanesystemet från början, hur tänker man nu när man utvecklar det? För vem byggdes det, och varför? Varför blev det just tunnelbana och inte spårvagnar, eller bara bussar?
Om någon hos er skulle kunna svara lite grann på detta vore jag mycket tacksam! Eller lite vägledning, var kan man hitta bäst information om detta?
Tack för en mycket intressant hemsida.

Tack på förhand!
Susanna Östlund

Svara

Ulf Liljankoski oktober 20, 2011 kl. 18:13

Hej Susanna,
Tyvärr vet jag ingenting om Stockholms tunnelbanesystem men jag hade börjat med att kontakta SL:
http://sl.se/sv/Om-SL/Press/Presskontakt/
samt hittar du bra inforamtion på Wikipedia (längre ner på sidan hittar du källor som kan vara värda att titta närmare på):
http://sv.wikipedia.org/wiki/Stockholms_tunnelbana
Här finns också lite information som man kan gräva vidare i:
http://www.t-banan.se/old/

mvh / ulf

Svara

Jessica november 14, 2011 kl. 11:18

Hej Ulf,
Besöker din blogg med jämna mellanrum. Stadsplanering är oerhört intresssant ur flera olika aspekter. Själv arbetar jag hängivet med H+ projektet i Helsingborg. Jag vill uppmärksamma dig på det event som vi just nu planerar i Helsingborg och som syftar till att under 12 timmar den 17 december ge medborgarna en hägring av Oceanhamnen i H+ området. Just nu är fem konstaktörer involverade i arbetet som görs tillsammans med Riksutställningar. Mer info hittar du på vår hemsida hplus.helsingborg.se. hör av dig om du vill ha mer information!
Bästa hälsningar
Jessica

Svara

Ulf Liljankoski november 14, 2011 kl. 11:51

@Jessica
Hej Jessica,
Kul med en hplusare som läser bloggen. Har en tjej på Malmö Högskola, där jag befinner mig, som undervisar på höskolan och jobbar med H+ (Ida).
Ja, läste tidigare om eventet Mynewsdesk. Tänkte ta mig tid att dyka upp, fotografera och skriva om det. Konst och marknadsföring av projekt inom stadsplanering är intressant och något jag tänkt lyfta fram ytterligare på bloggen.
/ Ulf

Svara

Yvonne Westerberg januari 11, 2012 kl. 12:13

Hej, kul med din blogg.
Vill gärna tipsa dig och läsarna om min bok Sinnenas Trädgård – ett rum för hälsa och livskvalitet som jag nyss har skrivit. Du kan läsa lite om vad aktivsenior tyckte om den http://www.aktivsenior.se/cm9e/default.asp?id=4
Jag arbetar med att förmedla, konsulta och inspirera människor i smått och stort om vikten av en hälsosam miljö oavsett livssituation inom privat och offentlig miljö
Önskar dig lycka till
Yvonne

Svara

Ulf Liljankoski januari 11, 2012 kl. 18:16

Hej Yvonne,
Tack för kommentaren och kul att höra att du gillar bloggen :)
Ska kolla din bok och recensionen.
Skicka gärna en kopia, om möjlighet finns, till:
Lilon AB
Att: Ulf
Box 184
265 22 Åstorp

Vänliga hälsningar
Ulf Liljankoski

Svara

Leave a Comment