Hur planeras vårt samhälle? En sida om såväl teoretisk som praktisk stads- & samhällsplanering.
8 oktober, 2012

Filmer som marknadsför städer och platser

Romantik, erotik och sex, det är de bästa sätten att sälja in en stad på. Ja, romantik och sex säljer det mesta. Ett bra exempel på att sex fungerar som säljargument är de innehållslösa porrfilmerna. Det krävs helt enkelt inget bra manus, inget bra skådespeleri, inget bra foto och inte heller någon bra regi för att en sådan film ska sälja. Är du osäker på om en idé håller - stoppa in något naket!

För att hålla det något rumsrent ska jag dock hålla mig till att skriva om romantisk film, kanske på sin höjd erotisk, när jag listar mina fyra favoritfilmer som jag tycker fungerar bra när det gäller att skapa positiva bilder av olika städer och platser. Huruvida inspelningen av filmerna förlagts medvetet till de olika städerna vet jag inte, men någon av dem är i alla fall inspelade med hjälp av finansiering från den staden de spelats in i. Många städer jobbar aktivt med att locka filmbolagen att spela in filmer i just deras stad, då det är ett sätt att skapa en positiv bild av en destination för en större publik. Filmerna förskönar platserna och ger oss förhoppningar om att få uppleva den där romantiken och erotiken om vi själv besöker staden.

Givetvis finns det många fler filmer än de jag nämner nedan, men detta får bli en början.

Before Sunrise

Before Sunrise

Before Sunrise (Bara en natt)
Before Sunrise från 1995 är den första film jag såg som verkligen fick mig att resa till en stad. Det är en av mina favoritregissörer, Richard Linklater, som regisserat filmen och i huvudrollerna hittar vi Ethan Hawke och Julie Delpy.
Filmen utspelar sig i Österrikes huvudstad Wien. Jesse (Ethan Hawke) och Celine (Julie Delpy) möts på ett tåg. De bestämmer sig för att hoppa av i Wien och tillbringar en dag tillsammans på gatorna i Wien.

Trailer för Before Sunrise (Bara en natt)

Köp Before Sunrise (Bara en natt)

Before Sunset

Before Sunset

Before Sunset (Bara en dag)
I Before Sunset från 2004 träffar vi Jesse och Celine från Before Sunrise igen, nio år efter att de möttes i Wien. Den här gången utspelar sig filmen i Paris. Richard Linklater är regissör igen och har skrivit manuset tillsammans med Ethan Hawke och Julie Delpy. Filmen spelades in nio år efter inspelning av den första filmen Before Sunrise. Både skådespelarna har åldrats och karaktärerna har åldrats nio år.

Trailer för Before Sunset (Bara en dag)

Köp Before Sunset (Bara en dag)

Vicky Cristina Barcelona

Vicky Cristina Barcelona

Vicky Cristina Barcelona
Jag har tidigare skrivit om Vicky Cristina Barcelona från 2008, men den är väl värd att nämna igen. Här har vi Woody Allen som både regissör och manusförfattare. Filmen utspelar sig i Barcelona och vi får precis som i filmerna nämnda ovan besöka olika turistplatser i staden.

Trailer för Vicky Cristina Barcelona

Köp Vicky Cristina Barcelona

Stealing Beauty

Stealing Beauty

Stealing Beauty (Stulen skönhet)
Stealing Beauty från 1996 utspelar sig inte i en stad, utan på en plats, Toscana i Italien. Istället för ett stadslandskap får vi uppleva naturens skönhet. Regissör är Bernardo Bertolucci och i huvudrollen har vi Liv Tyler. Här romantiseras platsen med vacker natur och ett avslappnat levnadssätt. Hit reser du kanske inte för att möta den stora kärleken, här hittar du livskvalité.

Trailer för Stealing Beauty (Stulen skönhet)

Köp Stealing Beauty (Stulen skönhet)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Prenumerera via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelande om nya inlägg via e-post.

Gör som 50 andra, prenumerera du med.

Om Stadsplanering.se

Ulf Liljankoski is a proud sociologists and urban planner, working with urban planning, e-commerce and e-marketing. Writer, entrepreneur, pirate and passionate dreamer without enough cash. CEO at Lilon AB - Arkitektur, stads- & samhällsplanering.

Connect with me on LinkedIn:
Ulf Liljankoski

Meny