Annons
Detaljplanehandboken : handbok för detaljplanering enligt plan- och bygglagen, PBL. 1 juli 2019
Detaljplanehandboken
Detaljplanehandboken ger vägledning och stöd för plan- och lovhandläggare i kommuner och andra som kommer i kontakt med detaljplanefrågor.
Köp boken här.
Annons
Evidensbaserad stadsutveckling
Evidensbaserad stadsutveckling
Hur byggs en stad? Har vi allt tillgängligt vetande samlat när vi tar beslut som ändrar förutsättningen för livet i staden?
Köp boken här.
Annons
Bygglovsboken av Annika Gustafsson
Bygglovsboken
Bygglovsboken reder ut de väsentliga frågorna vid bygglovs hand läggning och navigerar läsaren rätt bland bestämmelserna i plan- och bygg lagen (PBL).
Köp boken här.
Hur planeras vårt samhälle? En sida om såväl teoretisk som praktisk stads- & samhällsplanering.

Butiker i höghus: Culture Casbah (Törnrosen Tower)

I dagarna presenterade Malmö Stad det vinnande bidraget i en arkitekttävling där man tagit fram förslag på ett nytt landmärke (läs byggnad) som "ska ge ett nytt stadsrum och hjärta till Rosengård och bidra till att området vitaliseras".
I förslaget presenterar men även idéen om att placera butiker på flera våningar i bygganden. I pressmeddelandet talar man bara om åtta lokaler, och jag gissar att här är även lokaler på bottenvåningen inräknade. Detta väcker ändå min nyfikenhet gällande om affärsverksamheter verkligen kan överleva några våningar upp i ett höghus.

Annons
Culture Casbah (Källa: Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S)

Culture Casbah (Källa: Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S)

Som tidigare butiksinnehavare så tror jag själv inte riktigt på konceptet med att ha butikslokaler högre upp i byggnaden.
Den enda anledningen som det skulle vara värt att ha en butik flera våningar upp är om hyrorna är oerhört låga (vilket jag gissar på att de inte kommer att bli), eller om man skulle uppnå en hög densitet spontanbesökare och potentiella kunder som passerar butiken (vilket jag inte heller tror att man uppnår).

Jag är dock beredd på att få detta ifrågasatt och skulle uppskatta om någon kunde peka på höghus där butiker blivit integrerade på detta sätt. Det skulle vara intressant att kolla på om det finns sådana fungerade affärsverksamheter, få veta vilken sorts företagare som väljer att etablera sig i sådana lokaler (jag gör antagandet att det passar affärsverksamheter som inte har ett stort behov av många kunder - t ex exklusivare butiker, butiker som jobbar med distansandel, samt hobbyverksamheter som inte har samma behov av inkomster och omsättning). Jag skulle även vilja veta hur nöjda företagarna är med sin verksamhet och placeringen samt varför de valt att placera sin verksamhet i ett höghus.

Har någon tips på höghus med butikslokaler får ni gärna mejla mig på eller kommentera. Kontaktuppgifter hittar du här.

Läs mer om Culture Casbah
Törnrosen växer på höjden (Sydsvenskan)
Nytt landmärke i Malmö – MKB:s unika satsning i Rosengård (MyNewsDesk)
Rätt byggnader vann! (YIMBY Malmö)
Törnrosen tower - Malmö (Arkitekt.se)
Rosengård får ostyrig gata även på höjden (Skånskan)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons
Error!
No 'Jetpack_Subscriptions_Widget' widget registered in this installation.

Om Stadsplanering.se

Ulf Liljankoski is a proud sociologists and urban planner, working with urban planning, e-commerce and e-marketing. Writer, entrepreneur, pirate and passionate dreamer without enough cash. CEO at Lilon AB - Arkitektur, stads- & samhällsplanering.

Connect with me on LinkedIn:
Ulf Liljankoski

Meny

Annons
Annons