Hur planeras vårt samhälle? En sida om såväl teoretisk som praktisk stads- & samhällsplanering.
5 januari, 2012

Trender i samhället som påverkar stadsplaneringen: Mattställning

Ja, det är en o så liten detalj men ändå har den fått en alldeles egen plats i många bostadsområden. Mattbankarställningen, eller mattställningen, pisk- och torkställningen för mattor alltså. Som du läst så vet jag inte ens riktigt vad det heter, men ställningen har ändå lämnat spår i många områden.

En tom plats där det en gång stått en mattställning och människor möttes.

En tom plats där det en gång stått en mattställning och människor möttes.

Ibland står ställningen kvar och i andra fall ser man bara en fyrkantig asfalterad plats som man inte vet vad den används till.

Frågar du mig så används platsen inte längre och jag vet faktiskt inte riktigt vad platsen kan användas till idag. Jag vet bara att det tar onödigt utrymme nu när vi lever i ett slit- och slängsamhälle där de flesta hellre köper en ny matta på IKEA än vårdar sin matta ömt genom att hänga den på luftning och piska den med hårda kärleksfulla slag.
Jag har dock hört talas om att vissa använt platsen till att anlägga en liten uteplats för de boende i områden, men jag har ännu inte hittat något exempel på detta (har du exempel eller bild får du gärna mejl information eller bild 🙂 ).
Platsen skulle kanske också kunna användas till ett permobilgarage.

Ett permobilgarage får kanske plats på mattbankarplatsen?

Ett permobilgarage får kanske plats på mattbankarplatsen?

En gång i tiden användes platsen i alla fall till vård av mattor, men det blev också en samlingsplats för människor (på den tiden framför allt hemmafruar) där man möttes och pratade i vänta på sin tur att banka mattan.

Anledningen till mattställningens tynade tillvaro är jag inte helt säker på men min efterforskning (typ fråga min mamma) pekar på att förs kom heltäckningsmattan som gjorde att allt fler valde bort mattorna i hemmet, sedan hade vi bättre isolerade golv som inte blev kalla och när mattor sedan blivit inne igen har de återkommit i slit- och slängformat.

Mattställningen är död!

Mattställningen är officiellt dödförklarad!

2 comments on “Trender i samhället som påverkar stadsplaneringen: Mattställning”

  1. Den och kundkorgen? ^^
    Men ja, lite trevliga bänkar och bord hade ju vart nåt! Nåt stabilt -men snyggt, så att det håller för sånt otyg som bara är ute för att förstöra..

    1. Stabilt och estetiskt tilltalande samtidigt är A och O när man ska planera offentliga platser 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Prenumerera via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelande om nya inlägg via e-post.

Gör som 50 andra, prenumerera du med.

Om Stadsplanering.se

Ulf Liljankoski is a proud sociologists and urban planner, working with urban planning, e-commerce and e-marketing. Writer, entrepreneur, pirate and passionate dreamer without enough cash. CEO at Lilon AB - Arkitektur, stads- & samhällsplanering.

Connect with me on LinkedIn:
Ulf Liljankoski

Meny