Hur planeras vårt samhälle? En sida om såväl teoretisk som praktisk stads- & samhällsplanering.
17 december, 2011

Nyhetstips inom stadsplanering 2011-12-17

Hovrättens dom ett bakslag för cyklister
Hovrätten fastställer tingsrättens dom mot Lundacyklisten Andreas Grass, som åtalats för att han cyklade på körbanan trots att det fanns en parallell cykelväg.
Andreas Grass uppfattning är att det i vissa fall är säkrare att cyklister håller sig till körbanan.

Stockholm är i akut behov av en okänslig politiker
Politikerna har tyvärr inte utnyttjat den senaste tidens rubriker om Slussen för att baxa igenom ett antal välbehövliga nya miljöer i Stockholm. Det skriver Jerker Söderlind. Översiktsplan Promenadstaden är i praktiken omöjlig att genomföra så länge definitionen av ordet ”demokrati” baseras på plan- och bygglagens skrivningar om ”sakägare”.

Nya tag ska lyfta stadsdelar
Landskrona har ansökt om att få komma tillbaka i statens urbana utvecklingsarbete, som från och med nästa år är starkare inriktat på skolan. Utöver Centrum och Öster vill man nu få med Norrestad i stadsdelslyftet.

Eksploria rullar vidare
Planeringen av Eksploria, den stora moderna upplevelsepark som innebär en miljardinvestering i södra Malmö, går nu in ett nytt skede. Målet är att den unika anläggningen, där nöjena kombineras med kunskapsspridning som har tonvikt på hållbarhet, ska locka 1,2 miljoner besökare redan öppningsåret 2016.

T-bana till Danmark i sikt
Det krävs en tunnelbana under Öresund för att klara den framtida pendlingen mellan Malmö och Köpenhamn. Det säger Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu och Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen i ett gemensamt utspel. EU har beslutat om ekonomiskt stöd för att utreda förslaget närmare.

Ringstorpstunnel skjuts upp
Kostnaderna sköt i höjden och därför blir det ingen tunnel nu under järnvägen vid Ringstorp. Den hade också behövt rivas redan om några år när dubbelspåret byggs.

Socialdemokraterna har eget VA-förslag
Socialdemokraterna är emot att höja den fasta avgiften i VA-taxan. De anser att det blir mer rättvist att höja kubikmeteravgiften.

Den splittrade staden ska sjungas samman
Västra skolan? Bor det inte bara "rikisar" där?
Fördomar och föreställningar om olika stadsdelar och skolor är vanligt.
Därför satsar Malmö kulturskola på en kör som samlande kraft.

En ny stjärna på Klippans himmel
På fredagen tändes en ny stjärna på Klippans horisont. Pappersbrukets skorsten kröntes med en belyst plåthuv, utformad med en historisk koppling.

Omstridd Rååförskola byggs
I mars fastställde regeringen den överklagade detaljplanen för den på flera sätt utstickande förskolan intill Råå södra skola. Bygglovet som också omfattar upprustningen av skolan väntas snart bli godkänt.

Regeringen säger ja till Rausförskola
Den föreslagna förskolan för Vittra i Raus blir verklighet. Regeringen har nu fastställt den överklagade planen för projektet som väntas stå klart 2013.

Konstevenemang inleder hamnomvandling
H+, så heter ett stort stadsomvandlingsprojekt som pågår i Helsingborg. Ombyggnaden av stadens södra delar ska fortgå till år 2035 och planerna involverar bland annat en ny tågtunnel. Nu i helgen tas ett första steg – då anordnas konstevenemanget "Smack Bang i Folkets Hamn".

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Prenumerera via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelande om nya inlägg via e-post.

Gör som 47 andra, prenumerera du med.

Om Stadsplanering.se

Ulf Liljankoski is a proud sociologists and urban planner, working with urban planning, e-commerce and e-marketing. Writer, entrepreneur, pirate and passionate dreamer without enough cash. CEO at Lilon AB - Arkitektur, stads- & samhällsplanering.

Connect with me on LinkedIn:
Ulf Liljankoski

Meny

%d