Hur planeras vårt samhälle? En sida om såväl teoretisk som praktisk stads- & samhällsplanering.

I Sverige får vi inte välja hur litet vi vill bo

Lägenhet 10m2 (Bild: Anne Stark Ditmeyer)

Lägenhet 10m2 (Bild: Anne Stark Ditmeyer)

Ett nytt exempel på hur byråkrati styr och hindrar vår valfrihet kan vi se när Boverket stoppar byggandet av mikrolägenheter i Lund. Även om jag själv skulle välja det, kanske för att det räckt för mig eller kanske för att det passat under tiden jag letade efter annan lägenhet, så får jag inte bo i en tio kvadratmeter stor lägenhet för Boverket. För enligt Boverket får lägenheten inte vara mindre än 25 kvadratmeter. Sedan tidigare vet vi ju också att Boverket har en konstig syn och trubbig mått på vad trångboddhet är.

Bäst att inte föreslå att man förbjuder uthyrning av rum som är mindre än 25 kvadratmeter till behövande studenter, det finns en risk att Boverket nappar på idén.

Själv anser jag att det är upp till var och en att välja om man vill bo på tio kvadratmeter och fastighetsägarens risk att ta om ingen vill flytta in.

(Bild: Anne Stark Ditmeyer [Prêt à Voyager])

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Prenumerera via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelande om nya inlägg via e-post.

Gör som 46 andra, prenumerera du med.

Om Stadsplanering.se

Ulf Liljankoski is a proud sociologists and urban planner, working with urban planning, e-commerce and e-marketing. Writer, entrepreneur, pirate and passionate dreamer without enough cash. CEO at Lilon AB - Arkitektur, stads- & samhällsplanering.

Connect with me on LinkedIn:
Ulf Liljankoski

Meny

%d bloggare gillar detta: