Annons
Detaljplanehandboken : handbok för detaljplanering enligt plan- och bygglagen, PBL. 1 juli 2019
Detaljplanehandboken
Detaljplanehandboken ger vägledning och stöd för plan- och lovhandläggare i kommuner och andra som kommer i kontakt med detaljplanefrågor.
Köp boken här.
Annons
Evidensbaserad stadsutveckling
Evidensbaserad stadsutveckling
Hur byggs en stad? Har vi allt tillgängligt vetande samlat när vi tar beslut som ändrar förutsättningen för livet i staden?
Köp boken här.
Annons
Bygglovsboken av Annika Gustafsson
Bygglovsboken
Bygglovsboken reder ut de väsentliga frågorna vid bygglovs hand läggning och navigerar läsaren rätt bland bestämmelserna i plan- och bygg lagen (PBL).
Köp boken här.
Hur planeras vårt samhälle? En sida om såväl teoretisk som praktisk stads- & samhällsplanering.

En stad utgörs av människor inte byggnader

En stads existens är helt beroende av människor.

Annons

En plats fylld av byggnader men inga människor är ingen stad. En plats fylld med människor men inga byggnader kan vara eller kan bli en stad.

En kåkstad är fortfarande en stad. (Foto: Franklin Reyes)

En kåkstad kan fungera som en stad trots att det saknas "riktiga" byggnader. Municipio Libertador, Distrito Capital, Caracas, Venezuela. (Foto: Franklin Reyes)

KÄRNAN - STADENS SOCIALA FORM
Väljer människan att stanna på en byggnadslös plats kommer enklare bostäder att sättas upp, tält och kåk kommer att fyllas med nödvändiga funktioner som behövs för ett drägligt liv. En platsekonomi med utbyten av varor och tjänster uppstår.  I början kommer en enklare sjukvårdsinrättning att etableras. Även en ledningsorganisation kommer att ta form som samordnar ansvar av t ex avfallshantering . Enklare regler kommer att instiftas. Detta är en stad, detta är stadens sociala form. Kärnan.

SKALET - STADENS FYSISKA FORM
Senare kommer byggnader som anses vara till gagn för alls kommer att byggas i mer hållbart material. Detta skapar stadens fysiska form. Skalet.

(Foto: Franklin Reyes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons
Error!
No 'Jetpack_Subscriptions_Widget' widget registered in this installation.

Om Stadsplanering.se

Ulf Liljankoski is a proud sociologists and urban planner, working with urban planning, e-commerce and e-marketing. Writer, entrepreneur, pirate and passionate dreamer without enough cash. CEO at Lilon AB - Arkitektur, stads- & samhällsplanering.

Connect with me on LinkedIn:
Ulf Liljankoski

Meny

Annons
Annons