Annons
Detaljplanehandboken : handbok för detaljplanering enligt plan- och bygglagen, PBL. 1 juli 2019
Detaljplanehandboken
Detaljplanehandboken ger vägledning och stöd för plan- och lovhandläggare i kommuner och andra som kommer i kontakt med detaljplanefrågor.
Köp boken här.
Annons
Evidensbaserad stadsutveckling
Evidensbaserad stadsutveckling
Hur byggs en stad? Har vi allt tillgängligt vetande samlat när vi tar beslut som ändrar förutsättningen för livet i staden?
Köp boken här.
Annons
Bygglovsboken av Annika Gustafsson
Bygglovsboken
Bygglovsboken reder ut de väsentliga frågorna vid bygglovs hand läggning och navigerar läsaren rätt bland bestämmelserna i plan- och bygg lagen (PBL).
Köp boken här.
Hur planeras vårt samhälle? En sida om såväl teoretisk som praktisk stads- & samhällsplanering.

Dokumentärfilm: Urbanized

Urbanized är en dokumentärfilm av Gary Hustwit från 2011 som handlar om stadsbyggnad och urbanisering. Filmen tar upp både klassiska och moderna idéer och aspekter kring urban design och stadsplanering. Man diskuterar utmaningen med att designa morgondagens städer då 75% av världsbefolkningen uppskattas bo i ett storstadslandskap år 2050.

Annons

Filmen fungerar bra som en introduktion till vad stadsplanering är men levererar även en del intressanta diskussioner i sakfrågor, bland annat kring hur man kan lösa trafikproblem och framkomlighet i staden.

Urbanized

Ett intressant exempel är när borgmästaren i Bogotá (1998-2001) i Colombia talar om hur man bestämt sig för att först och främst satsar på att skapa säkra och lättframkomliga gator för fotgängare och cyklister. Gång- och cykelvägar har asfalterats och bjuder in invånarna till att välja dessa för att ta sig fram i staden, medan bilarna får fortsätta köra på leriga och gropiga gator. Samtidigt väljer man att lägga mer pengar på kollektivtrafik och avgränsade bussfiler med tanken att en buss med 100 personer har rätt att ta 100 ggr mer utrymme, både rumsligt och ekonomiskt, än en bil med en person. Man satsar alltså mer pengar att främja fotgängare, cyklister och kollektivtrafik.

Min generella bedömning är att filmen till största del är en enkel introduktion i ämnet, men visst fick även jag några tankeställare av att se den.

Se eller köp filmen Urbanized
Nedan följer ett klipp från filmen Urbanized, du kan också hyra filmen eller köpa den genom att följa länkarna filmklippen. Köper du filmen får du den i mp4-format och kan se den på din dator eller surfplatta.

Läs mer om Urbanized
Urbanized (officiell)
Urbanized på IMDb

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons
Error!
No 'Jetpack_Subscriptions_Widget' widget registered in this installation.

Om Stadsplanering.se

Ulf Liljankoski is a proud sociologists and urban planner, working with urban planning, e-commerce and e-marketing. Writer, entrepreneur, pirate and passionate dreamer without enough cash. CEO at Lilon AB - Arkitektur, stads- & samhällsplanering.

Connect with me on LinkedIn:
Ulf Liljankoski

Meny

Annons
Annons