Annons
Detaljplanehandboken : handbok för detaljplanering enligt plan- och bygglagen, PBL. 1 juli 2019
Detaljplanehandboken
Detaljplanehandboken ger vägledning och stöd för plan- och lovhandläggare i kommuner och andra som kommer i kontakt med detaljplanefrågor.
Köp boken här.
Annons
Evidensbaserad stadsutveckling
Evidensbaserad stadsutveckling
Hur byggs en stad? Har vi allt tillgängligt vetande samlat när vi tar beslut som ändrar förutsättningen för livet i staden?
Köp boken här.
Annons
Bygglovsboken av Annika Gustafsson
Bygglovsboken
Bygglovsboken reder ut de väsentliga frågorna vid bygglovs hand läggning och navigerar läsaren rätt bland bestämmelserna i plan- och bygg lagen (PBL).
Köp boken här.
Hur planeras vårt samhälle? En sida om såväl teoretisk som praktisk stads- & samhällsplanering.

Dokumentärfilm: The Pruitt-Igoe Myth

The Pruitt-Igoe Myth är dokumentärfilm som diskuterar det omtalade Pruitt-Igoe. Pruitt-Igoe var ett bostadsområde i Saint Louis, Missouri, USA som ofta får agera som ett exempel på hur den modernistiska arkitekturen misslyckades med att skapa fungerande bostadsområden. Området byggdes under 1950-talet och efter att ha förfallit i flera år revs hela området 1972.

Annons
Pruitt-Igoe. Foto: United States Geological Survey.

Pruitt-Igoe. Foto: United States Geological Survey.

Intentionerna var att bygga bort slum, fattigdom och trångboddhet och höja livskvalitén för de fattiga. När man misslyckades med detta har arkitekturen och utformningen av av bostadområdet ofta fått stå som syndabock och än idag tar hör man folk använda Pruitt-Igoe som exempel på varför liknande bostadområden, så som t ex miljonprogramsområdena, blivit, eller rättare sagt anses, vara problemområden.

I filmen The Pruitt-Igoe Myth fördjupar man dock resonemanget och försöker sätta fingret på varför det egentligen blev ett problemområde. Fokus flyttas från arkitekturen och pekar istället ut politiska och ekonomiska beslut och faktorer som påverkat området. Beslut som gjort att området inte fått det underhåll som behövts, vilket är något som är viktigt för alla platser som ska förbli attraktiva. Filmen fördjupas sedan i varför underhållet uteblivit samt varför området blivit segregerats och stigmatiserat och hur det påverkat de boende i Pruitt-Igoe.

Grundfrågan och myten kretsar dock runt huruvida det verkligen var arkitekturen som var boven i dramat eller om det var andra faktorer som spelade in.

Köp The Pruitt-Igoe Myth
I skrivande stund har jag inte hittat någon svensk återförsäljare av filmen, men du kan hitta filmen på Amazon: The Pruitt-Igoe Myth.

Trailer The Pruitt-Igoe Myth

Köp The Pruitt-Igoe Myth på Amazon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons
Error!
No 'Jetpack_Subscriptions_Widget' widget registered in this installation.

Om Stadsplanering.se

Ulf Liljankoski is a proud sociologists and urban planner, working with urban planning, e-commerce and e-marketing. Writer, entrepreneur, pirate and passionate dreamer without enough cash. CEO at Lilon AB - Arkitektur, stads- & samhällsplanering.

Connect with me on LinkedIn:
Ulf Liljankoski

Meny

Annons
Annons