Annons
Detaljplanehandboken : handbok för detaljplanering enligt plan- och bygglagen, PBL. 1 juli 2019
Detaljplanehandboken
Detaljplanehandboken ger vägledning och stöd för plan- och lovhandläggare i kommuner och andra som kommer i kontakt med detaljplanefrågor.
Köp boken här.
Annons
Evidensbaserad stadsutveckling
Evidensbaserad stadsutveckling
Hur byggs en stad? Har vi allt tillgängligt vetande samlat när vi tar beslut som ändrar förutsättningen för livet i staden?
Köp boken här.
Annons
Bygglovsboken av Annika Gustafsson
Bygglovsboken
Bygglovsboken reder ut de väsentliga frågorna vid bygglovs hand läggning och navigerar läsaren rätt bland bestämmelserna i plan- och bygg lagen (PBL).
Köp boken här.
Hur planeras vårt samhälle? En sida om såväl teoretisk som praktisk stads- & samhällsplanering.

Dokumentärfilm: När Domus kom till stan

Hittade precis filmen När Domus kom till stan på YouTube då den inte längre är tillgänglig på SVT. Filmen är uppdelad i sex klipp på YouTube.

Annons

Information om filmen
Dokumentärfilmaren Anders Wahlgren har besökt 14 städer från norr till söder och granskat en av de största stadsomvandlingar som skett i vårt land. Han reser till Ronneby Ljungby, Kristianstad, Kalmar, Västervik, Norrköping, Västerås, Sala, Gävle och Härnösand. Det var framförallt under 1960- och 70-talet som Domusvaruhusen byggdes i så gott som alla städer. Det var en av de största stadsomvandlingar som skett i vårt land.
På kort tid byggdes 200 Domusvaruhus, men också ett 80 tal EPA och 100 Åhlens varuhus. Nu har dom slagit igen, står tomma eller har omvandlats till allerior. Varuhusen var många gånger stöpta i samma form och storlek och såg förvillande lika ut, man visste inte riktigt i vilken stad man befann sig i. Bilen skulle också få sin plats, trafikleder och jättestora parkeringshus byggdes i anslutning till varuhusen. Målet var alla skulle ha en bil som bekvämt skulle kunna parkeras när man skulle handla.

Den gamla bebyggelsen revs och rivningsraseriet drog som en löpeld över landet och varuhuset skulle ligga på det bästa stället, helst vid Stora Torget. De nya varuhusen blev en symbol för välfärds Sverige, levnadsstandarden hade blivit bättre så vi kunde handla mer och varuhuset skulle bli allas inköpsställe. Där fanns det ett överflöd av varor. Filmen blir också en historisk resa, i svartvita filmbilder från 1960-talet upplevs de gamla husen som försvann men också invigning av de nya, med fanfarer och gratis tårta.

Anders Wahlgren konstaterar att det som en gång var modernt har blivit omodernt och det går inte att få tillbaks den stad som försvann under rivningsraseriet på 1960-70-talet som några kallat "ett sällskapspel för planerare" och som drabbade de flesta av våra städer.

Filmen kan även köpas på Discshop: När Domus kom till stan

Dokumentärfilm: När Domus kom till stan - Del 1 av 6

Dokumentärfilm: När Domus kom till stan - Del 2 av 6

Dokumentärfilm: När Domus kom till stan - Del 3 av 6

Dokumentärfilm: När Domus kom till stan - Del 4 av 6
http://www.youtube.com/watch?v=O1ahmazQ6Ww

Dokumentärfilm: När Domus kom till stan - Del 5 av 6
http://www.youtube.com/watch?v=73xw7tonqiA

Dokumentärfilm: När Domus kom till stan - Del 6 av 6

Filmen kan köpas på Discshop: När Domus kom till stan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons
Error!
No 'Jetpack_Subscriptions_Widget' widget registered in this installation.

Om Stadsplanering.se

Ulf Liljankoski is a proud sociologists and urban planner, working with urban planning, e-commerce and e-marketing. Writer, entrepreneur, pirate and passionate dreamer without enough cash. CEO at Lilon AB - Arkitektur, stads- & samhällsplanering.

Connect with me on LinkedIn:
Ulf Liljankoski

Meny

Annons
Annons