Hur planeras vårt samhälle? En sida om såväl teoretisk som praktisk stads- & samhällsplanering.
15 maj, 2012

Vykort från Utopia av Ola Andersson

Kort om Vykort från Utopia
I boken Vykort från Utopia ger författaren Ola Andersson en bild av hur Stockholms stadsplanering ser ut idag. Han resonerar kring hur det kommer sig att stadsplaneringen ser ut som den gör idag, samt får vi en kortare diskussion kring vad som är fel och vad som Andersson vill förändra.

Andersson börjar i sin bok med att redogöra stadsplaneringens generella historia fram till modernismens och funktionalismen intåg.  Det är i modernismen Andersson ser rötterna till dagens stadsplanering. Det är också här han anser att dagens segregerade Stockholm, där enbart de kapitalstarka har möjlighet att bo i innerstaden, har sitt ursprung.

Då boken kretsar kring hur Stockholm ser ut får vi även ta del av Stockholms utveckling från ingenting till storstad och vilka maktfaktorer som styrt utvecklingen.

Historiebeskrivningen bör läsas med kritiska ögon, då den röda linjen läggs upp snyggt inför oss. Boken låter som ett manifest, och den är ett manifest. Allting har en tydlig linje som leder fram till en slutsatsen.

Omslagsbild: Vykort från Utopia av Ola Andersson

Omslagsbild: Vykort från Utopia av Ola Andersson

Stockholms historia
Jag upplever boken mer som en historiebok över Stockholm än som ett nytänkande verk kring stadsplanering. Boken passar framför allt dem som älskar, eller åtminstone brinner för, och jobbar med utvecklingen av Stockholmsregionen.

För den som redan är insatt i stadsplanering anser jag att inledningen (de första 25 sidorna) och sista delen från kapitlet Utopia i praktiken och framåt (de sista 30 sidorna) är de mest intressanta sidorna där fokus ligger på dagens problem och hur man kan tänkas lösa dem.
Har man läst stadsplaneringshistoria tidigare är det mycket man känner igen i övriga delar av boken.

Inga nya idéer
I boken presenteras inga nya generella stadsplaneringsidéer men Andersson har samlat många goda resonemang och idéer i en bok samtidigt som han lyckats koppla dem till ett konkret exempel. Boken är lättläst och en bra samling med tankar som säkerligen kommer att diskuteras bland Stockholms politiker och samhällsplanerare. Den kommer förhoppningsvis att fungera som en tankeställare och påverka den framtida stadsplaneringen samt ge ringar i vattnet som även påverkar den allmänna regleringen av stadrummets utformning i hela landet och inte bara i Stockholmsregionen.

"Det största hindret i strävan att göra staden till en rättighet för alla är de statliga normer, råd, riktvärden och rekommendationer som håller stadsbyggandet kvar i den modernistiska stadsbyggnadsdoktrinens grepp."
(Andersson 2012:163)

Referenslista
Andersson, Ola (2012). Vykort från Utopia: [Maktens Stockholm och medborgarnas stad]. Årsta: Dokument Press
Köp boken: Adlibris | Bokia | Bokus

Promovideo för boken Vykort från Utopia av Ola Andersson
http://vimeo.com/39805773

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Prenumerera via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelande om nya inlägg via e-post.

Gör som 50 andra, prenumerera du med.

Om Stadsplanering.se

Ulf Liljankoski is a proud sociologists and urban planner, working with urban planning, e-commerce and e-marketing. Writer, entrepreneur, pirate and passionate dreamer without enough cash. CEO at Lilon AB - Arkitektur, stads- & samhällsplanering.

Connect with me on LinkedIn:
Ulf Liljankoski

Meny