Hur planeras vårt samhälle? En sida om såväl teoretisk som praktisk stads- & samhällsplanering.
24 september, 2012

Stadsbyggnad under antiken enligt Vitruvius

Det finns en anledning till att städer ser ut som de gör, varför de har en viss stadsplan, varför kvarteren är byggda på ett visst sätt och varför gatorna löper genom staden som de gör. Stadens form påverkas av tidsanda och rådande kultur.

Vitruvius
Vitruvius var en arkitekt och ingenjör i antikens Rom (född ca år 70-80 f Kr, död ca år 15 e Kr ) och skrev De architectura libri decem, Tio böcker om arkitektur. Denna samling böcker tros vara färdigskriven runt år 10 f Kr. Vitruvius texter läses än idag av många arkitektstuderande då böckerna haft ett stort inflytande på arkitektur och byggnadskonst. Böckerna sammanfattar också kort den syn man hade på stadsbyggandet  under antiken.

Stadsbyggnad enligt Vitruvius
Flera städer har påverkats av tidsandan som rådde under antiken - krig och erövringar, religion samt  hälsoaspekter var viktiga punkter att ta hänsyn till enligt Vitruvius.

1. Stadens läge
"Vad befästa städer beträffar gäller följande allmänna principer. Först kommer valet av en mycket hälsosam plats. En sådan plats skall ligga högt, inte vara utsatt för vare sig dimmor eller duggregn och ha ett tempererat klimat." (Vitruvius 2009:15)

2. Stadsmurar
När man hittat ett lämpligt läge för staden är nästa steg att anlägga torn och murar.
"Formen på en stad bör inte vara kvadratisk eller bestå av utskjutande vinklar utan den bör vara rundad så att fienden kan upptäckas på flera punkter." (Vitruvius 2009:19)

3. Gatornas riktning
Nästa steg blir att planera gatornas riktning.
"Planera huvudgator och bigator med hänsyn till väderstrecken. För att planera dessa väl måste man framför allt på ett klokt sätt utestänga vinden från bigatorna. Kalla vindar är obehagliga, varma vindar ohälsosamma, fuktiga vindar skadliga." (Vitruvius 2009:21)

4. Tempel, torg och offentliga byggnader
När man väl löst uppdelningen av gatorna är det dags att planera in tempel, torg och offentliga byggnader.
"Om staden ligger vid havet skall torget vara i närheten av hamnen, men om staden ligger inne i landet skall torget vara mitt i staden. Man bör placera tempel helgade åt skyddsgudar som Jupiter, Juno och Minerva på de allra högsta platserna med utsikt över större delen av staden. /.../ Venus, Vulcanus och Mars tempel skall ligga utanför staden. Detta för att unga män och gifta kvinnor inte skall falla för de frestelser som följer med dyrkan av Venus, för att invånarna skall slippa gå i ständig skräck för eldsvådor som kan uppstå vid religiösa riter och offer till Vulcanus, för att avvärja slagsmål och dråp och för att Mars skall försvara staden mot dess fiender och skydda den mot krigets faror." (Vitruvius 2009:27-28)

Referenslista
Vitruvius - Om arkitektur : 10 böcker av Mårtelius, J. (red). Byggförlaget. Stockholm 2009.
Köp boken: Adlibris | Bokia | Bokus

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Prenumerera via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelande om nya inlägg via e-post.

Gör som 50 andra, prenumerera du med.

Om Stadsplanering.se

Ulf Liljankoski is a proud sociologists and urban planner, working with urban planning, e-commerce and e-marketing. Writer, entrepreneur, pirate and passionate dreamer without enough cash. CEO at Lilon AB - Arkitektur, stads- & samhällsplanering.

Connect with me on LinkedIn:
Ulf Liljankoski

Meny