Hur planeras vårt samhälle? En sida om såväl teoretisk som praktisk stads- & samhällsplanering.
27 januari, 2012

Shintohelgedomen Ise Jingu

Shintohelgedomen Ise Jingu
Ise Jingu är en Shintohelgedom på östkusten i Japan ursprungligen byggt på 300- och 400-talet. Shinto är en inhemsk japansk religion där man dyrkar naturen, kami. Religionen förespråkar i sin ursprungliga form inte någon särskild arkitektur eller ritualer. Det etablerades dock platser som var heliga och man tror att dessa platser blev utvalda utifrån platsens och naturens skönhetsaspekter och formationer i naturen som ansågs uttrycka att det fanns en stark förankring av andeväsen, naturens krafter, på platsen (Stanley-Baker, 2000:24).
Ise Jingu är en av dessa platser där man antar att platsens och naturens skönhet har avgjort att helgedom anlagts där.

Flera olika Shintohelgedomar
Ise Jingu består av flera olika Shintohelgedomar utspridda runt staden Isu. Dessa är i sin tur centrerade runt två stora helgedomar, östra delen Naikū och sex kilometer längre bort den västra delen Gekū. Naikū och Gekū är byggda i likande stil. De är indelad i två delar, östra och västra delen. Runt dessa delar har man byggt ett staket av trä med en ingång i den södra delen av staketet. Byggnaderna innanför trästaketet är lagda i linje med en nord-sydaxel.

Typisk arkitektur från Kofunperioden: Upphöjt golv, veranda, pelare som sticker ut från taket och korslagda pelare som dekoration på taktoppen.

Typisk arkitektur från Kofunperioden: Upphöjt golv, veranda, pelare som sticker ut från taket och korslagda pelare som dekoration på taktoppen.

Arkitekturen
Huvudbyggnaden i de båda helgedomarna, shoden, har byggts med ett upphöjt golv på pelare och runt byggnaden finns en veranda som löper runt hela byggnaden. Vissa delar av byggnaden så som dekorativ metall kan ha hämtat inspiration från arkitektur i det kinesiska och koreanska fastlandet men många inhemska kännetecken för japansk arkitektur från Kofunperioden som t ex stakar som pekar ut från gavlarna i taket upp mot himlen, en planka som ligger längst med taktoppen där det sedan ligger avsmalnande pelare samt stöttepelare som vilar direkt på marken.
Arkitekturen ger ett avskalat och enkelt uttryck men inrymmer även en känsla av abstrakt design (Stanley-Baker, 2000:26). De naturliga färgerna och texturen från trämaterialet i byggnaderna och de vita småstenarna på marken skapar en känsla av naturens skönhet och platsens lugn.

Läs mer
Japanese Art av Stanley-Baker, Joan. (2000). Japanese Art. Thames & Hudson: London.


Visa Ise Jingu på en större karta

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Prenumerera via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelande om nya inlägg via e-post.

Gör som 47 andra, prenumerera du med.

Om Stadsplanering.se

Ulf Liljankoski is a proud sociologists and urban planner, working with urban planning, e-commerce and e-marketing. Writer, entrepreneur, pirate and passionate dreamer without enough cash. CEO at Lilon AB - Arkitektur, stads- & samhällsplanering.

Connect with me on LinkedIn:
Ulf Liljankoski

Meny