Annons
Detaljplanehandboken : handbok för detaljplanering enligt plan- och bygglagen, PBL. 1 juli 2019
Detaljplanehandboken
Detaljplanehandboken ger vägledning och stöd för plan- och lovhandläggare i kommuner och andra som kommer i kontakt med detaljplanefrågor.
Köp boken här.
Annons
Evidensbaserad stadsutveckling
Evidensbaserad stadsutveckling
Hur byggs en stad? Har vi allt tillgängligt vetande samlat när vi tar beslut som ändrar förutsättningen för livet i staden?
Köp boken här.
Annons
Bygglovsboken av Annika Gustafsson
Bygglovsboken
Bygglovsboken reder ut de väsentliga frågorna vid bygglovs hand läggning och navigerar läsaren rätt bland bestämmelserna i plan- och bygg lagen (PBL).
Köp boken här.
Hur planeras vårt samhälle? En sida om såväl teoretisk som praktisk stads- & samhällsplanering.

Shintohelgedomen Ise Jingu

Shintohelgedomen Ise Jingu
Ise Jingu är en Shintohelgedom på östkusten i Japan ursprungligen byggt på 300- och 400-talet. Shinto är en inhemsk japansk religion där man dyrkar naturen, kami. Religionen förespråkar i sin ursprungliga form inte någon särskild arkitektur eller ritualer. Det etablerades dock platser som var heliga och man tror att dessa platser blev utvalda utifrån platsens och naturens skönhetsaspekter och formationer i naturen som ansågs uttrycka att det fanns en stark förankring av andeväsen, naturens krafter, på platsen (Stanley-Baker, 2000:24).
Ise Jingu är en av dessa platser där man antar att platsens och naturens skönhet har avgjort att helgedom anlagts där.

Annons

Flera olika Shintohelgedomar
Ise Jingu består av flera olika Shintohelgedomar utspridda runt staden Isu. Dessa är i sin tur centrerade runt två stora helgedomar, östra delen Naikū och sex kilometer längre bort den västra delen Gekū. Naikū och Gekū är byggda i likande stil. De är indelad i två delar, östra och västra delen. Runt dessa delar har man byggt ett staket av trä med en ingång i den södra delen av staketet. Byggnaderna innanför trästaketet är lagda i linje med en nord-sydaxel.

Typisk arkitektur från Kofunperioden: Upphöjt golv, veranda, pelare som sticker ut från taket och korslagda pelare som dekoration på taktoppen.

Typisk arkitektur från Kofunperioden: Upphöjt golv, veranda, pelare som sticker ut från taket och korslagda pelare som dekoration på taktoppen.

Arkitekturen
Huvudbyggnaden i de båda helgedomarna, shoden, har byggts med ett upphöjt golv på pelare och runt byggnaden finns en veranda som löper runt hela byggnaden. Vissa delar av byggnaden så som dekorativ metall kan ha hämtat inspiration från arkitektur i det kinesiska och koreanska fastlandet men många inhemska kännetecken för japansk arkitektur från Kofunperioden som t ex stakar som pekar ut från gavlarna i taket upp mot himlen, en planka som ligger längst med taktoppen där det sedan ligger avsmalnande pelare samt stöttepelare som vilar direkt på marken.
Arkitekturen ger ett avskalat och enkelt uttryck men inrymmer även en känsla av abstrakt design (Stanley-Baker, 2000:26). De naturliga färgerna och texturen från trämaterialet i byggnaderna och de vita småstenarna på marken skapar en känsla av naturens skönhet och platsens lugn.

Läs mer
Japanese Art av Stanley-Baker, Joan. (2000). Japanese Art. Thames & Hudson: London.


Visa Ise Jingu på en större karta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons
Error!
No 'Jetpack_Subscriptions_Widget' widget registered in this installation.

Om Stadsplanering.se

Ulf Liljankoski is a proud sociologists and urban planner, working with urban planning, e-commerce and e-marketing. Writer, entrepreneur, pirate and passionate dreamer without enough cash. CEO at Lilon AB - Arkitektur, stads- & samhällsplanering.

Connect with me on LinkedIn:
Ulf Liljankoski

Meny

Annons
Annons