Hur planeras vårt samhälle? En sida om såväl teoretisk som praktisk stads- & samhällsplanering.
9 januari, 2012

Nyhetstips inom stadsplanering 2012-01-09

Åstorp planerar för framtiden
Hur ska kommunen vara attraktiv för både boende och företag framöver? Borde man införa en 24-timmarsmyndighet och hur ska man förhålla sig till sociala medier? Det är några trender som finns med i en ny omvärlds- och framtidsanalys.

Familjens hem hotas av stationsbygget
Niels Guldberg-Kjär och hans fru Taina och ett av deras barn som fortfarande bor hemma, kan snart förlora sitt hem i Hjärup. Mot sin vilja. Trafikverket vill köpa ut deras hus för att det ska gå att bygga en passage över järnvägen.

Kriminella gäng gavs ingen ro
Polisen plockade deras vapen, ströp deras tillgångar och fick folk att våga berätta. I Södertälje har en särskild satsning mot den organiserade brottsligheten gett resultat.

Kommunens ekallé skövlad och stympad
Naturvänner och motionsälskare i Harlösa har sorg. Den fina allén med bland annat ekar och häggbuskar, som går längs gamla järnvägsspåret som leder ner mot Kävlingeån, har skövlats och finns inte längre mer än i stympad form.

Helsingborg ännu långt från toppen
Helsingborg ska vara Sveriges mest attraktiva stad för människor och företag.

Kullen kan bli ö
Klimatförändringar med högre vattenstånd kan göra Kullahalvön till en ö. Det visar kommunens första klimat-pm som alldeles nyss färdigställts.

Befolkningen ökade igen
Efter en nedgång under 2010 ökade kommunens folkmängd igen under 2011. Ökningen var dock inte så stor som beräknad.

Garnisonsgatan - nu trafiksäker och snygg
Rondeller, cykelbanor, säkrare p-platser och smalare körbanor. Efter nästan ett års stökande är ombyggnaden av Garnisonsgatan på Berga klar.

Tjänstemän vill ha kvar Malenbadet i kommunal regi
Tjänstemännen på teknik och service ser flera nackdelar med konkurrensutsättning av Malenbadet. Personalneddragningar är en av dem.

Domsten förlorar på nya bussturer
Domsten har fått sämre bussförbindelser på vardagar. När regionbuss ersattes med stadsbuss reagerade byföreningen mot färre sittplatser och sämre säkerhet eftersom dessa bussar saknar armstöd och säkerhetsbälten.

Gemensamma krav på att vägbulor rivs
Flyingeborna granne med väg 104 har fått nog av vägbulorna tänkta att dämpa hastigheten.
– Dunkandet och skramlandet av lastbilar och bettransporter som kör över tre gupp på 300 meter går inte att leva med, säger Jonny Andersson som tillsammans med ett 60-tal närboende nu skrivit en uppmaning till Trafikverket att riva bulorna.

Visst kan det löna sig att ta trafikstrid
Visst kan det löna sig att ta strid när något är fel. Kjell och Anette Brorup tröttnade på trafikkaoset utanför, gick runt med namnlistor och engagerade media – och kan nu sedan strax före jul glädjas åt att Hörby kommun sett till att bygga om Slagtoftavägen, som de bor utmed.

Den välutbildade medelklassen på väg att lämna Kina
Många som tjänat mest på Kinas snabba utveckling vill inte bo kvar i landet. Nästan hälften av de rikaste invånarna överväger att emigrera. Och trenden sprider sig till medel­klassen. DN har träffat tre 32-åringar som tänker sig en framtid utanför Kinas gränser.

Mindre jordskalv lät som åskknall
Ett mindre jordskalv inträffade klockan 18.14 på söndagen. Skalvet kändes på flera platser i Halland.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Prenumerera via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelande om nya inlägg via e-post.

Gör som 50 andra, prenumerera du med.

Om Stadsplanering.se

Ulf Liljankoski is a proud sociologists and urban planner, working with urban planning, e-commerce and e-marketing. Writer, entrepreneur, pirate and passionate dreamer without enough cash. CEO at Lilon AB - Arkitektur, stads- & samhällsplanering.

Connect with me on LinkedIn:
Ulf Liljankoski

Meny