Hur planeras vårt samhälle? En sida om såväl teoretisk som praktisk stads- & samhällsplanering.
16 september, 2011

Kvalitativ kunskap är viktigt vid ombyggnad av stadsdelar

När man planerar att bygga om en stadsdel, t ex om man ska rusta upp och göra de gamla miljonprogramsområdena mer attraktiva, är det viktigt att man har en dialog med de som bor i området. Man kan inte bara utgå ifrån studier från andra liknande  platser som byggts om eller enbart utgå ifrån goda idéer som ser bra ut på papper, utan man måste förstå hur ett område fungerar. Var finns de naturliga plasterna där invånarna träffas, vad trivs man med och vad anser de vara ett problem. Invånarnas idéer om vad som är ett problem och vad som är av godo kan skilja sig mycket från vad politikerna och stadsplaneraren ser som ett problem och anser var till gagn för invånarna.

Kvalitativ kunskap inhämtar du genom att prata med invånarna, följa med dem, låta dem visa hur deras samhälle fungerar. Lika viktig är det också att försöka nå alla de personer som inte dyker upp på eventuella stadsplaneringsmöten och de som kanske inte alltid lyckas föra fram  sin talan längre än till vänner och bekanta. Barn och ungdomar är också en grupp som är lätta att förbise och vars tankar bör föras fram.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Prenumerera via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelande om nya inlägg via e-post.

Gör som 50 andra, prenumerera du med.

Om Stadsplanering.se

Ulf Liljankoski is a proud sociologists and urban planner, working with urban planning, e-commerce and e-marketing. Writer, entrepreneur, pirate and passionate dreamer without enough cash. CEO at Lilon AB - Arkitektur, stads- & samhällsplanering.

Connect with me on LinkedIn:
Ulf Liljankoski

Meny