Annons
Detaljplanehandboken : handbok för detaljplanering enligt plan- och bygglagen, PBL. 1 juli 2019
Detaljplanehandboken
Detaljplanehandboken ger vägledning och stöd för plan- och lovhandläggare i kommuner och andra som kommer i kontakt med detaljplanefrågor.
Köp boken här.
Annons
Evidensbaserad stadsutveckling
Evidensbaserad stadsutveckling
Hur byggs en stad? Har vi allt tillgängligt vetande samlat när vi tar beslut som ändrar förutsättningen för livet i staden?
Köp boken här.
Annons
Bygglovsboken av Annika Gustafsson
Bygglovsboken
Bygglovsboken reder ut de väsentliga frågorna vid bygglovs hand läggning och navigerar läsaren rätt bland bestämmelserna i plan- och bygg lagen (PBL).
Köp boken här.
Hur planeras vårt samhälle? En sida om såväl teoretisk som praktisk stads- & samhällsplanering.

Dagens hyresreglering leder till bostadsbrist

"Det är långt ifrån givet att det finns en automatik mellan marknadshyror och ett ökat byggande av hyresrätter" skriver Lotta Hördin i Helsingborgs Dagblad. Ett resonemang som bör nyanseras.

Annons

En sak som är säker är att dagens hyresreglering leder till bostadsbrist i innerstäderna samtidigt som lägenheterna i stadens ytterområden gapar tomma.

Nu frågar du dig kanske varför hyresregleringen leder till tomma lägenheter i stadens ytterområden?
Hyresregleringen skapar tyvärr en marknad som inte är anpassad efter efterfrågan och utbudet. Hyrorna i ytterområdena tvingas var högre än vad vi är villiga att betala.
Ytterområdena är mindre attraktiv, dock inte helt oattraktiva, men man får helt enkelt inte vad man betalar för när man skaffar en lägenhet där. Marknadsanpassade lägre hyror i ytterområdena hade lett till att fler ansåg att man får betala ett skäligt pris för dessa lägenheter, ha pengar över till bl a pendling men även övriga behov och vardagslyx. Fler hade alltså av egen vilja valt att bosätta sig i områdena för att man får vad man betalar för.

Exempel: Varför skulle jag vilja bo i ett ytterområde om hyran är 8 000 kr när jag kan bo i centrum i en likvärdig lägenhet för 10 000 kr. Hade hyran i ytterområdet varit 3 000 kr istället då ökar chansen att jag väljer att bosätta mig i ytterområden.

Med en marknadshyror skulle vi alltså även få billigare lägenheter. Visst skulle hyrorna i de centrala delarna höjas, men å andra sidan blir det mer attraktivt att bygga fler lägenheter i de centrala delarna vilket kan ha inverkans på hyressättningen och pressa hyrorna neråt.

Har men en negativ syn på boendet i ytterområdena bör man fundera på vilka fler kvalitéer som lägre hyror i dessa områden leder till. Flyttar fler dit? Vilka kan tänkas flytta dit? Hur påverkar den nya inflyttningen områdena? Förändras synen på områdena? Kommer det att leda till att områdena blir mer livfulla och attraktiva?

http://hd.se/ledare/2012/12/20/att-styra-med-hyra/

2 comments on “Dagens hyresreglering leder till bostadsbrist”

  1. Hur ser du på att man kan begränsa fenomenet 'Mångfaldens destruktivitet'* genom hyresregleringar? Hur kan man ändra dagens lagstiftning, men ändå motverka bostadsbrist?
    Jag tycker Tyskland är ett bra exempel. Där har man otroligt korta(det är inte ovanligt med 2 år från idé till invigning) planläggningstider, men ändå en hyresreglering som säkrar att även mindre bemedlade har råd att bo centralt.

    //OL

  2. Tjena Oskar,
    Jag är inte direkt insatt i uttrycket "Mångfaldens destruktivitet" och ska titta på detta. Ber att få återkomma i frågan.

    / Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons
Error!
No 'Jetpack_Subscriptions_Widget' widget registered in this installation.

Om Stadsplanering.se

Ulf Liljankoski is a proud sociologists and urban planner, working with urban planning, e-commerce and e-marketing. Writer, entrepreneur, pirate and passionate dreamer without enough cash. CEO at Lilon AB - Arkitektur, stads- & samhällsplanering.

Connect with me on LinkedIn:
Ulf Liljankoski

Meny

Annons
Annons