Nyhetstips inom stadsplanering 2012-03-13

by Ulf Liljankoski on 13 mars, 2012 · 0 comments

in Nyhetstips

”Stockholm riskerar en död stadskärna”
Stockholms innerstads status som riksintresse är ifrågasatt. Stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M) har träffat landshövdingen för samtal – och stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C) vill skrota den ”fluffiga” lagen. Länsstyrelsens sågning av Citybanans nya stationshus har startat en het debatt.

Nya idéskisser för Ångfärjetomten
Under en presskonferens på tisdagen meddelade Peter Danielsson att man nått en bred överenskommelse om att arbeta fram ett nytt förslag till vad som ska byggas på Ångfärjetomten.

Spårvagnsplaner väcker heta känslor
Bilsamhällets frammarsch på 50- och 60-talen trängde med få undantag ut städernas spårvagnar. Efter senare års kraftigt ökade kollektivresande kan dock spårvagnarna gå en ny renässans till mötes. Men alla är inte lika förtjusta. Diskussionen är het.

Så här blir Båstads skejtpark
Skejtparken i Båstad kommer att bli mer fartfylld än andra. Om mindre än en månad ska byggarbetet sätta igång. Invigning planeras till sommarlovets början.

Grönt ljus för bygge av ny handelsplats
Nu har kommunen beviljat bygglov för ”Entré Båstad”. Invigningen av handelsområdet i Hemmeslöv beräknas till påsk nästa år.

Boulebanor och besökare blandas i Brunnsparken
Pensionärerna i bouleklubben i PRO i Ramlösa har i 20 år förgäves kämpat för egna banor på hemmaplan. Nu erbjuds de nya boulebanor på promenadstråken på grusgångarna i den kulturskyddade Brunnsparken.

Många fattiga barn i Rosengård
Sverige blir allt mer ekonomiskt segregerat. I stadsdelen Rosengård i Malmö lever nästan tre av fyra barn i relativ fattigdom visar nya siffror från Statistiska centralbyrån. I kommuner som Danderyd eller Täby norr om Stockholm är det bara vart 17:e barn.

Inga stora förändringar efter bullerkritik
Trafikverket och länsstyrelsen underkände bullerlösningarna för det stora bostadsprojektet Angela vid Kullakiosken. Kommunen svarar med att förtydliga hur man tänkt, men gör inga stora förändringar. Samtidigt börjar det brådska med att få detaljplanen antagen.

Sophämtning – ett hästjobb
Hur kan sophämtningen bli mer miljövänlig? Den frågan ställde sig bostadsbolaget MKB.
Lösningen blev hästen Bango som, sedan en vecka tillbaka, travar runt i Örtagård och tar hand om soporna.

Vill göra Dalby till stor turistmagnet
Dalby Kloster ska bli ett nationellt besöksmål och en lokal kulturell mötesplats. Det är Kulturkvadranten i Dalby, Svenska kyrkan, Lunds kommun, Statens fastighetsverk och många fler överens om.

Alla vill läsa i Lund
Lund fortsätter att dränera grannkommunerna på gymnasieelever. Söktrycket till nästan alla program nästa läsår är mycket stort.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Previous post:

Next post: