Dokumentärfilm: När Domus kom till stan

by Ulf Liljankoski on 23 augusti, 2012 · 0 comments

in Dokumentärfilm

Hittade precis filmen När Domus kom till stan på YouTube då den inte längre är tillgänglig på SVT. Filmen är uppdelad i sex klipp på YouTube.

Information om filmen
Dokumentärfilmaren Anders Wahlgren har besökt 14 städer från norr till söder och granskat en av de största stadsomvandlingar som skett i vårt land. Han reser till Ronneby Ljungby, Kristianstad, Kalmar, Västervik, Norrköping, Västerås, Sala, Gävle och Härnösand. Det var framförallt under 1960- och 70-talet som Domusvaruhusen byggdes i så gott som alla städer. Det var en av de största stadsomvandlingar som skett i vårt land.
På kort tid byggdes 200 Domusvaruhus, men också ett 80 tal EPA och 100 Åhlens varuhus. Nu har dom slagit igen, står tomma eller har omvandlats till allerior. Varuhusen var många gånger stöpta i samma form och storlek och såg förvillande lika ut, man visste inte riktigt i vilken stad man befann sig i. Bilen skulle också få sin plats, trafikleder och jättestora parkeringshus byggdes i anslutning till varuhusen. Målet var alla skulle ha en bil som bekvämt skulle kunna parkeras när man skulle handla.

Den gamla bebyggelsen revs och rivningsraseriet drog som en löpeld över landet och varuhuset skulle ligga på det bästa stället, helst vid Stora Torget. De nya varuhusen blev en symbol för välfärds Sverige, levnadsstandarden hade blivit bättre så vi kunde handla mer och varuhuset skulle bli allas inköpsställe. Där fanns det ett överflöd av varor. Filmen blir också en historisk resa, i svartvita filmbilder från 1960-talet upplevs de gamla husen som försvann men också invigning av de nya, med fanfarer och gratis tårta.

Anders Wahlgren konstaterar att det som en gång var modernt har blivit omodernt och det går inte att få tillbaks den stad som försvann under rivningsraseriet på 1960-70-talet som några kallat ”ett sällskapspel för planerare” och som drabbade de flesta av våra städer.

Filmen kan även köpas på Discshop: När Domus kom till stan

Dokumentärfilm: När Domus kom till stan – Del 1 av 6

Dokumentärfilm: När Domus kom till stan – Del 2 av 6

Dokumentärfilm: När Domus kom till stan – Del 3 av 6

Dokumentärfilm: När Domus kom till stan – Del 4 av 6
http://www.youtube.com/watch?v=O1ahmazQ6Ww

Dokumentärfilm: När Domus kom till stan – Del 5 av 6
http://www.youtube.com/watch?v=73xw7tonqiA

Dokumentärfilm: När Domus kom till stan – Del 6 av 6

Filmen kan köpas på Discshop: När Domus kom till stan

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Previous post:

Next post: